Kokį kepimo įrenginį rinktis – vienas dažniausių klausimų, kurio sulaukiu kiekvienais metais tik atšilus orams. Laužavietę, Kamado tipo keraminę kepsninę, šašlykinę, o gal paprastą grilį ar smoker’į? Jei planuojat įsigyti įrenginį kepimui ant dūmo ir ugnies namams, sodybai ar vežtis į gamtą, kviečiu pažiūrėti šį įrašą, kuriame dalinuosi savo ilgamete patirtimi. Galbūt atsakysiu į iškilusius klausimus, visgi jei jų bus neatsakytų – rašykit man, patarsiu.
Video pasakojimas čia:
Laužavietė. Laužas visiems gerai pažįstamas nuo vaikystės, kai dar nebuvo didelio pasirinkimo ant ko gaminti maistą gamtoj. Ko gero kiekvienas vaikystėje su tėvais važiavo prie ežero su palapinėmis ir ant laužo kepė dešreles. Tačiau jos galimybės gerokai platesnės, nei gali pasirodyti. Pats įsitikinau, kad turint reikiamus įrankius, vykstant stovyklauti, galima laisvai išsikepti steikus, žuvį, dešrainius, burgerius, pasiėmus su savimi ketinį puodą virti troškinį, o keptuvėles laužui – viską, ką įprastai gaminam namuose. Svarbiausia, prieš vykstant stovyklauti, susiplanuoti iš anksto, ką gaminsite ir ko gaminimui reikės, kokių produktų ir kokių papildomų įrankių. Man laužas be proto žavus, nes priartina prie natūralios gamtos ir nereikalauja didelio pasirengimo gaminimui.
Kokią turiu pats: https://vikingthechef.lt/produktas/petromax-lauko-lauzaviete-feuerhand-tyropit/
Kepsninė – granulinis grilis. Mėgstamas mano kepimo įrenginys, kai turiu mažai laiko gamybai, o norisi, kad viskas būtų paruošta nepriekaištingai. Jis valdomas elektra ir medžio granulėmis. Galima reguliuoti temperatūrą išmaniai: yra programėlė telefone, per kurią galiu valdyti kepsninės temperatūrą, sekti mėsos vidinę temperatūrą, nusistatyti pvz. kad pasiekus reikiamą vidinę temperatūrą programėlė tai praneštų. Granulių yra daug skirtingų medienų, todėl galima žaisti ir su dūmo skoniais. Aišku, bus sakančių, kad tai nėra tikras BBQ, tačiau aš taip ir nesakau, bet viena iš priemonių kepimui. Pagrindinis išskirtinumas – paprastumas gaminti, nereikalaujantis didelių pastangų, o rezultatus galima pasiekti labai aukštus.
Kokį turiu pats: https://vikingthechef.lt/produktas/traeger-pro-780/
Smoker’is. Tai, ką labai mėgstu, tik šiam įrenginiui reikia laiko, meilės ir kantrybės. Yra patogi pakura, iš kurios eina karštis ir tolygiai pasiskirsto per visą įrenginį, kuriame yra ilgos grotelės. Vienas iš didelių pliusų lyginant su kitais įrenginiais – vienu metu galima kepti didelį kiekį produktų. Su juo galima tiek ant tiesioginės, tiek ant netiesioginės kaitros. Dar vienas išskirtinumas – galima kepti ne tik ant anglių, bet ir ant malkų. Dėl ko turi tikrą tirštą dūmą, suteikiantį patiekalams tikro BBQ vardą. Tokie įrenginiai populiariausi Amerikoje, iš kur ir kilus BBQ tradicija. Reikia atrasti kepimo receptą, o tada jau viskas paprasta. Galima kepti tiek žiemą, tiek vasarą, lengva laikyti pastovią temperatūrą. Mano mylimiausias kepimo įrenginys.
Kurį turiu pats: https://vikingthechef.lt/produktas/oklahoma-joes-dumine-kepsnine/
Kamado. Itin plačių galimybių universalus padargas tiek mažoms šeimoms, tiek didelėms kompanijoms. Nuo žemų temperatūrų, iki aukštų, nuo troškinių iki picų. Galima kepti tiek žiemą tiek vasarą, keramika stabiliai išlaiko pastovią temperatūrą. Turi be proto daug priedų, su kurių pagalba galima pagaminti absoliučiai viską, kas tik šauna į galvą. Vienas patogiausių įrenginių prie namų, norint kepti, gaminti komfortabiliai. Yra įvairių dydžių, bet aš rekomenduoju visada rinktis kuo didesnį. Ne tik pagaminti bus galima daugiau, bet ir oro tekėjimas viduje – kokybiškesnis.
Kurį turiu pats: https://vikingthechef.lt/produktas/kamado-bono-limited-raudonas/
Grilis. Noriu pradėti nuo to, kad visuose uždaromuose griliuose galima tiek šaltai, tiek karštai rūkyti, tiek kepti. Vienas iš paprastų griliukų privalumų – lengvai transportuojamas, greitai įkaista, greitai atvėsta, tai pavyzdžiui į gamtą važiuojant nereikės laukti, kol atvės ir bus galima pakuotis daiktus namo. Galima nesunkiai palaikyti norimą temperatūrą. Galimybės daug didesnės nei gaminant ant laužo ar šašlykinės, nes čia jau žaidžiame ir su netiesiogine kaitra. Kas svarbiausia, grilyje išgauname konvekcijos principą ir galim kepti lyg orkaitėje, tolygiai.
Kurį turiu pats: https://vikingthechef.lt/produktas/dancook-1400/
Pridėsiu, kad renkantis kepimo įrenginį, labai svarbu aptarnavimas tiek perkant, tiek po pirkimo. Perkat gi ne vienam kartui, o ilgam naudojimui, tai labai svarbu, kokias garantijas suteikia tiekėjas, kokį spektrą priedų turi, kokios sąlygos kam nors nutikus, sugedus, per kiek laiko galima gauti reikiamas detales ar patarimus, atsakymus į iškilusius klausimus. Pavyzdžiui perkant mėsą pas mus, kolegos visada duoda patarimų kaip gaminti, kaip teisingai ruošti, pataria, ką rinktis vienam ar kitam patiekalui. Arba jei trūksta informacijos jau po pirkimo, visada galima rašyti per facebook ir atsakysim, patarsim. Prieš perkant atkreipkite į tai dėmesį.