Man kulninė yra visiška rudenėlio šventė ir labai vertinga jaučio dalis, nes troškinant kaulas paleidžia visus čiulpus į puodą ir gimsta magija.
Ko reikia 4-6 žmonėm:
2kg sausai brandintos kulninės
350g morkų
350g svogūnų
350g salierų stiebų
500g saldžiosios paprikos
2 čili pipirų
saujos lauro lapų
450g pomidorų savo sultyse
0.5l šviesaus
2 galvų česnako
40g džiovintų baravykų
5g kvapiųjų pipirų grūdeliais
5g juodųjų pipirų grūdeliais
5l vandens
pora šaukštų pomidorų pastos
druskos
aliejaus kepimui
grietinės patiekimui
žalumynų patiekimui
Druska pagal skonį
Procesas:
Gerai apskrudintu jautienos kulninę iš visų pusių ant grilio tiesioginės kaitros arba ant keptuvės, metu į didelį puodą. Dedu perpus perpjautas česnako galvas ir pomidorų pastą, pipirus, lauro lapus, baravykus. Lengvai pakepinu ir užpilu alumi, 2l vandens ir pomidorais savo sultyse. Uždengiu ir troškinu 2.5 val. Kol troškinasi, stambiai susipjaustau daržoves ir tada patikrinu mėsą: jei šaukštu galiu praskirti, dedu visas daržoves ir pilu likusį vandenį, išmaišau ir troškinu dar 40 min. Pilu į dubenis, dedu gerą šaukštą grietinės ir žalumynų. Jei norisi, skrudintos duonos šalia.