Labai, labai dažnas klausimas, tai nusprendžiau pasidalinti savo rekomendacijomis. Viena svarbiausių, keliaujanti pirmu numeriu – įsigijus kepsninę/pradėjus grilinti nesusipirkti visko iš karto, nes vėliau tik rinks dulkes ir išmesite be reikalo pinigus. Pradėkite nuo to, kas būtina, kepkite, pamilkite ugnį ir dūmą, o tada jau matysite, ko trūksta, ką dar norėtumėte išbandyti. Viskas, ko reikia pradžiai – žemiau.
Video pasakojimas čia:
4 privalomi įrankiai. Keturi daiktai, kuriuos dar kartais vadinu šventąja ketveriuke, kuriuos reikėtų turėti kiekvienam bent kiek gaminančiam prie ugnies. Prioritetų čia nėra, visi lygiai svarbūs. Karščiui atsparios pirštinės turi būti kokybiškos, nes jos rankas saugo nuo nudegimų. Aš pats ilgai ieškojau tokių, kurios laikytų ilgiau nei savaitę (aišku, labai daug kepu). Išbandžiau ir pigesnes, ant kurių delnų esančios gumos sutrūkinėdavo, išbandžiau ir populiarias ,,suvirintojo”, kurios atlaikydavo ilgiausiai mėnesį. Bet dabar turiu tokias, kurias drožiu jau trečias sezonas, imu iki raudonumo įkaitusias groteles, deflektorių, kai reikia ir žarijas prasistumdau. Viena, kas atsitiko – išsipurvino. Pagamintos iš odos, patogios ir dar stilingos – Petromax odinės pirštinės, mano būtent šios. Kitas privalomas įrankis, be kurio nė iš vietos – ypač greito nuskaitymo termometras. Bent po 20 kartų per savaitę parduotuvėse išgirstamas klausimas: ,,Kiek laiko kepti?” Atsakyti beveik neįmanoma, nes yra nemažai faktorių: kokia mėsa kepama, kokia jos dalis kepama, koks gabalėlio storis, koks riebalingumas, kaip mėgstate: daugiau ar mažiau vidutiniškai, o gal apskritai gerai keptą. Momentinis termometras šioje vietoje atsako į visus klausimus, nes jo pagalba mėsą iškepsite idealiai, nežiūrėdami į laiką ir taip išvenksite visų rizikų. Pavyzdžiui, aš steikus labiausiai mėgstu iki 54 vidinės temperatūros, jums gal labiau patinka 52 arba 58, tad laiką pasakyti be šansų. Taip pat termometrą naudoju ir paukštienai bei kiaulienai, kepdamas tiek ant keptuvės, tiek orkaitėje. Taip išvengiu mėsos perkepimo ir išdžiūvimo. Pamatuoju vidinę temperatūrą ir tiek žinių. Geras, tvirtas, ilgas žnyples iš tvirto metalo irgi reikia turėti kiekvienam, tai lyg rankų pratęsimas, su kuriuo daug patogiau kepant viską vartyti. Čia manau daug pasakoti apie jų svarbą nereikia, tiesiog patogu ir nepamainomas daiktas. Tik renkantis svarbu atkreipti dėmesį, kad jos būtų ilgos, nes kitaip nusideginsite, būtų tvirtos – esu turėjęs ir tokių, kurios išsilanksto. Įsigykite vienas geras ir bus visam gyvenimui. Ir paskutinis svarbus griliuotojo daiktas – prijuostė. Sakysite, kad kam jos reikia, tikrai nebūtina, bet per ilgą praktiką pastebėjau, kad kokybiška prijuostė nereikalauja beveik jokios priežiūros ir sutaupo laiko, nereikia nervintis, kad kas nors užtiško. Drabužius išsipurvinti kepant vienas du, tada skalbti, medžiaginė prijuostė – identiškai. Aš turiu tvirtą, storos odos, kurią nei nusideginsiu, nei išpurvinsiu, kad skalbti reikėtų. Užtenka šluostės ar popieriaus, vandens ir viskas, keliais perbraukimais vėl švari. Aš pats turiu Petromax odinę prijuostę jau antras sezonas, pasiteisino ir galiu drąsiai rekomenduoti.
Nepamainomos priemonės kepimui/rūkymui. Anglys ir malkos (priklausomai nuo to, ką naudojate) – privalomi, aišku, be jų ir ugnies nebūtų, bet svarbu atkreipti dėmesį, ką konkrečiai naudojate. Aš anglių rūšių ir prekinių ženklų išbandęs galybę. Tą patį rekomenduoju padaryti ir jums, kol atsirinksite mėgstamiausias. Prastas, sunkiai degančias atidedu į šoną ir neišsiplėsiu, bet renkantis iš kokybiškų kategorijos – išsitestuokite skirtingas, nes viskas priklauso nuo to, ką mėgstate, koks aromatas labiau patinka, labai stambios ar smulkesnės, naudosite ilgam ar trumpam kepimui, kokio kiekio reikia. Aš per ilgą laiką atsirinkau Texas anglis, jos mano poreikius patenkina labiausiai, nėra pigios, bet ilgai išlaiko kaitrą ir įsikuria labai greitai. Atraskite savo. Kalbant apie malkas, neišsiplėsiu, bet noriu pabrėžti, kad jos turi būti itin gerai išdžiūvusios, nes tik tokios maistui duos gerą dūmo skonį ir kvapą. Su šlapiomis, nei iki galo išdžiūvusiomis kepamą maistą galite tik sugadinti. Mano mėgstamiausios, kurias pats naudoju, tai ąžuolas arba juodalksnį, man jų suteikiamas skonis labiausiai prie širdies. Rūkymo kaladėlės – nėra būtina tikrai, bet rekomenduoju, ypač tiems, kurie gaminimui naudoja anglis, jos suteikia tikrai jaučiamą aromatą. Jų yra labai skirtingų skonių, tai čia ir viskas bandymo būdu. Prieš naudojant reikėtų pamirkyti vandenyje, kad kepant nedegtų, o smilktų. Aš jas dažniausiai naudoju, kai kepu mėsą ilgai, tada ir skonis ryškiau įsiskverbia. Rūkymo drožles irgi dažnai naudoju, jų taip pat yra įvairių skonių, kaip ir rūkymo kaladėles, reikėtų pamirkyti vandenyje, kad kepant smilktų. Aš dažniausiai dedu į folijinį indelį ir padedu po apačia kepamo maisto, suteikia gerą aromatą.
Neprivaloma – bet rekomenduoju turėti kiekvienam. Griliui sukurtų įrankių šiai dienai yra galybė, sunku būtų suskaičiuoti ir sudėti visus į vieną vietą. Kaip jau minėjau, eigoje kiekvienas atsirenka, ko jam reikia papildomai. Tačiau turiu kelias rekomendacijas nuo savęs, ko tikrai reikės kiekvienam. Tai griliui tinkamas kokybiškas puodas ir ketinė arba kalto plieno keptuvė. Net neabejoju, kad troškinius, sriubas, jaučio žandus nori išbandyti tikrai daugelis. Aš atsirinkęs tiek sau, tiek į asortimentą tikrai kokybiškus puodus, kurie tinka ne tik nat grilio, bet puikiai pasitarnaus ir namuose, gaminant orkaitėje ar ant viryklės (tinka ir indukcinei). Svarbu, kad špižius būtų storas, kokybiškas ir sunkus, taip daiktą įsigysite visam gyvenimui. Nereikės šveisti, niekas nepridegs, užteks išvalyti popieriumi ir viskas. Iš karto informuoju, kad naudoti valymo priemonių ar dėti į indaplovę – negalima, bet ir neprireiks. Pasirinkus prekinį ženklą (aš pats turiu realiai visus puodus ir naudoju iš vokiečių gamybos Petromax bei visiems jau gerai pažįstamus Grandfeu) liks tik išsirinkti dydį. Yra nuo visiškai mažų, vienai porcijai, iki gigantiškų didelei šeimai ar draugų kompanijai. Pasirinkite tokį ar kelis – kurie tilptų ant jūsų kepimo įrenginio ir būtų galima pagaminti maisto tiek, kiek reikia. Paskutinė tema, bet labai svarbi – keptuvės. Jos itin universalios: kepti steikams, daržovėms, paprastiems kepsniams, gaminti padažams ir t.t. Realiai turint keptuvę, tinkamą griliui, galima pasigaminti absoliučiai viską. Ir čia išsklaidysiu vieną baimę. Pastebėjau, daug kas nenori pirkti ketinės/kalto plieno keptuvės, nes ant ugnies jos ne tiek daug ir reikia, bet, žinokit, jos nepamainomos ir namuose. Aš jas naudoju jau n laiko vietoj paprastų keptuvių. Priežastis – paprasta, jos daug kokybiškesnės, ilgaamžiškos, neprisvyla, gerai paskirsto kaitrą ir kainuoja ne karvę, lyginant su garsiais prekių ženklais. Aišku, jos sunkios, bet bus ir sportas tam tikra prasme. Daugiau minusų nei vieno. Aš pats naudoju dviejų tipų: klasikines špižines, kurių yra daug dydžių, jau minėto prekinio ženklo Petromax, apie jas girdėję tikrai visi nemažai. Plačiau noriu papasakoti apie kalto plieno keptuves, jas įsimylėjau praeitą sezoną ir negaliu nustoti naudoti dėl kelių priežasčių. Jos – daug stilingesnės, lengvesnės, o funkcionalumas kaip standartinių špižinių, irgi yra įvairių dydžių, kaina taip pat nelabai skiriasi. Pagrindinis išskirtinumas – ilga rankena, kuri per sudūrimą privirinta, o tai neleidžia rankenai įkaisti. Kepant ant grilio galima imti ,,nuoga” ranka, kas daugeliui tikrai patogu.
Tikiuosi mano monologas buvo naudingas ir padėjo permąstyti, kaip kokybiškai pasiruošti jau prasidėjusiam grilio sezonui.